m

Smarta djur

Hundar, fågel och grävling med hög IQ

/

Här är fyra små korta episoder där de medverkande djuren verkligen tänker till!

RSS 5 kommentarer till artikeln
Arne
Haha underbart!
av Arne, tisdag 16 januari 2007 kl 16:40
Tiny
Den fiskande hägern var ju fantastisk! Djur som använder verktyg är ju inte alltför många (div. apor, papegojor och kråkfåglar) - men att använda bröd som bete innebär ju en LÅNG slutledning...

Tack!

Christian,
För komplext för att vara instinkt.
av Tiny, onsdag 17 januari 2007 kl 02:33
Tiny
En instinkt kommer inte till över ett par generationer. Det är något som kräver väldigt lång tid.

Att förstå att bröd lockar till sig fisk om man släpper det i vattnet kräver en riktigt rejäl portion slutledningsförmåga och eftersom bröd inte förekommit i dess naturliga miljö särskilt länge är det omöjligt att informationen att bröd -> vatten hårdkodats in i hägerns hjärna från början. Om det verkligen var en instinkt så skulle ALLA hägrar kunna det där och du skulle ha sett det förut.
av Tiny, tisdag 23 januari 2007 kl 00:56
Chris
Vissa fåglar kan "meta" helt naturligt. Att de sedan kommer på att bröd funkar precis lika bra som andra saker fiskar gillar är inte konstigare än att fiskarna själva kommer på att de kan äta bröd istället för andra saker de vanligen gillar. Men jag vill minnas att Tiny faktiskt har rätt. Det är en jaktteknik de lär sig av andra äldre fåglar och inget de "vet" hur man gör från ägget. Det facinerande är dock att det inte är ett trick någon människa lärt den utan något en fågelhjärna nån gång kommit på.
av Chris, onsdag 14 mars 2007 kl 16:52
alx
cute, he thinks he's people..
av alx, onsdag 14 mars 2007 kl 23:12
Kommentera artikeln