m

Marsupilami

djävulen från tasmanien

/

Den tasmanska djävulen är ett fascinerande djur. Jag har aldrig sett något på riktigt, men jag gläds åt att arten Marsupilamis finns på riktigt (om än ej som beskriven och illustrerad i "Spirou"). Jag förmodar att den fått sitt namn efter detta fantastiska läte som den kan frambringa - i synnerhet när den äter. Jag kan inte annat än skratta när jag hör det, eftersom det låter så ohyggligt missnöjt.

Tyvärr har arten drabbats av någon konstig sjukdom (kanske cancer) som gör att många får utslag i ansiktet och dör.

RSS 14 kommentarer till artikeln
Schteff
Arten? Marsupial = Pungdjur ;)
av Schteff, fredag 17 augusti 2007 kl 15:26
Schteff
dvs det finns inget (i verkligheten) som heter "arten Marsupilamis"...
av Schteff, fredag 17 augusti 2007 kl 15:31
nisslas
menar inte Taz då?
av nisslas, fredag 17 augusti 2007 kl 15:36
en annan Martin
tasmansk pungjävul - totally badass!

marsupilami - ännu mer badass (och en kompis till Spirou)!
av en annan Martin, fredag 17 augusti 2007 kl 15:51
DEKÅ
Schteff (mfl)

Jag måste bara ursäkta mig och säga som det är; jag har verkligen ingen Darwinistisk / Linnéisk approach till det jag skriver om. Jag är ingen faktabank inom djurvärlden. Jag vill bara att det ska vara trevligt / roligt, och gärna lite 'udda'. Jag SKULLE verkligen kunna nedteckna namnen på latin, bruka Wiki, och lägga ner många timmar i research, men jag har inte den ambitionsnivån. Jag har utöver det, ett heltidsjobb som måste skötas. Så ni får ta det för vad det är. Informativa och kompletterande kommentarer är förstås alltid välkomna, men (och jag tror att Wille skulle hålla med) vi försöker göra det härmed 'glimten i ögat' och för att det ska vara mer underhållning än universitet.

MVH

DEKÅ
av DEKÅ, fredag 17 augusti 2007 kl 19:34
Monstretigarderoben
Hmm. Fast jag trodde rätt många visste att pungdjur heter marsupials på engelska... Vilket väl är lite vanligare att kunna än latin... ;)

Dessutom lever Marsupilami (känd från Spirou) i Sydamerika, inte Australien. ;P (Ordet Marsupilami kommer, enligt wikipedia, från orden marsupial och ami (vän). Så du var på rätt spår, DEKÅ. Obs att det här tog mig nån minut att kolla, inte många timmar. ^^)
av Monstretigarderoben, fredag 17 augusti 2007 kl 20:24
DEKÅ
Archbear;

:-)

Den tasmanska djävulen (kanske tasmaniska) tillhör släktet marsupialer. Jag har inte påstått att den lever i Australien utan på Tasmanien - där "djävulen" (med många fler arter) är endemisk.

Jag har tidigare skrivit för fackpress, och det enda jag försöker säga är att jag gör detta som hobbyverksamhet eftersom jag älskar djur. Vem som helst kan beslå mig mig med faktafel närsomhelst, men det jag gläds åt är när - som idag - en människa hör av sig och ÄLSKAR djävulen och skriver "where can i get one?". Jag är inte Darwin på Beagle, jag gör det för att det är kul. Inspirerande kommentarer är ett lyft som sporrar mig. Griniga och "jag-vet-bäst" kommentarer gör mig ledsen. Snart är Wille tillbaka från semester, och då blir ordningen återställd :-)

MVH

DEKÅ
av DEKÅ, fredag 17 augusti 2007 kl 20:45
Monstretigarderoben
DEKÅ: Du missförstod mig. Eller läste fel. Först och främst: Den tasmanska djävulen tillhör klassen däggdjur, underklass pungdjur (marsupialia på latin, marsupial på engelska) (släkte kommer längre ner i hierarkin; den tasmanska djävulen tillhör för övrigt släktet Sarcophilus, av vilket det är den enda icke utdöda arten. Om man ska vara petnoga.)

Vad jag skrev var att Marsupilami - det tecknade djuret skapat av André Franquin - bor i Sydamerika, närmare bestämt djunglerna där. Den tasmanska djävulen finns mycket riktigt på ön Tasmanien, som iofs är en delstat i Australien... ;)

Ledsen om jag verkar grinig, men jag hoppas att allt ska vara utrett nu. ^^

PS: Vi uppskattar alla vad du har gjort här, hoppas jag, så ta det inte så hårt. Det är bara farligt att posta felaktig och lättuppslagbar information på internet. ;)
av Monstretigarderoben, lördag 18 augusti 2007 kl 00:00
Schteff
Hej igen, och förlåt om du tog illa upp, jag blev bara lite konfunderad då titeln på inlägget var Marsupilami, och sedan handlar det om Pungdjävular. Så jag gjorde en snabb research, (typ 1-2min på wikipedia, fick ut samma info som Archbear skrev) och förstod vad du missuppfattat, så jag tänkte att jag skulle hjälpa till lite så inte fler personer missupfattar.

Jag klagar inte alls, jag tycker djurfeber är en av de bättre febrarna (kan man inte ta bort modefeber från sin "alla feber"-rss?), så keep up the good work! Men ändra gärna titeln på detta inlägg ;)
av Schteff, lördag 18 augusti 2007 kl 00:36
yoonaz
pungdjurstjafs
av yoonaz, lördag 18 augusti 2007 kl 11:05
Virtigo
Jag verkligen dyrkar de här djuren. Kan i vissa fall identifiera mig allt för mycket med deras vresiga tillstånd...skulle vara underbart att få vara social analfabet nå'n gång och leva ut aggressionerna lika ohämmat.

En annan helt underbar detalj med dessa djur är med den passion/ilska/hat de lyckas föröka sig. Honan och hanen är konstant tokarga på varandra. Tanken på en art som reproducerar sig av ren och skär ilska gör mig på mycket gott humör =o)
av Virtigo, lördag 18 augusti 2007 kl 12:36
Touchstone
PUNG djur.. höhöhö
av Touchstone, lördag 18 augusti 2007 kl 16:25
Ungsbakad
Meh, ser ut som en förkortad iller.
av Ungsbakad, söndag 19 augusti 2007 kl 00:41
Smirra
Det där skriket är förfärligt och dom snurrar inte ens. Besviken.
Men, dom va ändå smått charmant håhåhåhå!
av Smirra, tisdag 21 augusti 2007 kl 08:12
Kommentera artikeln