m

Uråldrig jakt

Kamp mot Kudu i Kalahari.

/

Är jakt och djur för kontroversiellt? Jag tror att det kan bero på just _hur_ jakt bedrivs (och vad man har för matvanor kanske). I det här fallet är det jägarens djupa och innerliga respekt för bytet som ger mig gåshud, den fascinerande metoden, samt att kampen förmodligen inte kan bli mer rättvis när en människa är involverad.

Ännu en gång är det Attenborough som berättar;

Klickfolket (det är alltså inte vi framför datorerna), lever i kalahariöknen som sträcker sig över Botswana, Angola, Sydafrika och Namibia. Det är ett folkslag som förmodligen kan göra anspråk på att vara ett av de äldsta i världen. Den mest berömda representanten för folket är nog polarprisvinnaren Miriam Makeba som nedan försöker förklara språket:

http://www.youtube.com


RSS 11 kommentarer till artikeln
Zana
Tårar... Någon som vill ha tårar?
av Zana, onsdag 01 augusti 2007 kl 11:07
Monstretigarderoben
Jaga djur tills de kollapsar av utmattning? Djurplågeri, någon?
av Monstretigarderoben, onsdag 01 augusti 2007 kl 17:49
istheremoretoit
touching
av istheremoretoit, onsdag 01 augusti 2007 kl 18:19
DEKÅ
Archbear; Jag hade en känsla av att detta är kontroversiellt redan vid publicering. Som djurvän är det inte svårt att förstå din synpunkt. Å andra sidan är jag själv köttätare, och jag är inte säker på att det finns en finare etik bakom den industriella slakt som bedrivs i västvärlden idag på vår boskap. Under den månaden jag vikarierar här, så sätter jag dock min personliga prägel på djurfeber - på gott och ont. Min ärliga avsikt var att visa något jag tycker är vackert själv här, och ber genuint om ursäkt om någon blir sorgsen eller ledsen. Jag önskar att jag hade jägarens respekt för de djur jag själv konsumerar, och tackar dig för en tankeställare.

MVH

Mattias "DEKÅ"
av DEKÅ, onsdag 01 augusti 2007 kl 18:43
Smack
This is hunting.
av Smack, onsdag 01 augusti 2007 kl 19:08
dj_komodo
enligt mig är det där det "finaste" sätt jag sett ett djur dö på för att bli mat för oss människor. Tycker att slaktarna i sverige borde göra på samma sätt, springa å jaga korna å grisarna i hagen tills dem kollapsar, skulle nog njuta lite mer av rostbiffen;) Ne men ärligt, det där rörde mig...
av dj_komodo, onsdag 01 augusti 2007 kl 19:51
Monstretigarderoben
DEKÅ: Nej nej, jag tyckte det var helt rätt att publicera det. Det var fascinerande att se att det fortfarande finns såna människor.

Fördelen med jakt är (väl) att djuren, till skillnad från hur de lever och dör i vissa slakterifabriker vi har, får leva ett helt naturligt liv innan de dör. (Om det är bättre ur lidande- och bekvämlighetssynpunkt går jag inte in på nu.)

Ska folk nu tvunget jaga djur så känns det där på nåt sätt som ett rättvist sätt - naturligt, skulle man kanske kunna säga. Människa mot djur i den mest uråldriga kampen av alla, den om överlevnad.

Naturen är grym, och det finns fullt av exempel på djur som dödar långsamt och plågsamt. Folket i filmen verkar dessutom jaga för sin överlevnad, vilket ger ännu mer rättvisepoäng.

Anyway. Min syn på saken är väl nåt i stil med: Dödande medför lidande. Döda inte mer än du behöver för att överleva, och gör det så smärtfritt och respektfullt som du kan.
av Monstretigarderoben, onsdag 01 augusti 2007 kl 20:07
DEKÅ
Komodo o Arch; tack för synpunkter. Håller med om Kommodos sista mening, och Archs inlägg - i synnerhet första stycket. Jag kan på något sätt i alla fall identifiera mig själv som ett däggdjur, ett rovdjur - ett djur som enligt Berlin Zoo's skyltar - är det enda riktiga hotet mot världens alla arter. I orginalfilmen som jag såg för många år sedan, så är det förmågan att förstå att driva kudun ut från skugga som gör människan till 'vinnare'. Jag skulle själv vilja ha än ännu mer human approach till djur och försöker verkligen. Tack igen för synpunkter.
av DEKÅ, onsdag 01 augusti 2007 kl 20:25
DEKÅ
PS; tacksam för en anständig diskussion DS
av DEKÅ, onsdag 01 augusti 2007 kl 22:41
Ella
Verkligen uråldrig jakt. Vilken kamp för middagen! Intressant att de går på den stora hanen, istället för en liten unge, en gammal eller sjukt djur som antagligen borde bli uttröttad snabbare. De flesta rovdjur jagar ju genom selektiv jakt och går just på de lättaste bytena.
av Ella, torsdag 02 augusti 2007 kl 13:50
Chris
De sa ju att bocken hade store horn som tröttar ut den fortare än djuren utan dessa statussymboler. Att djuret helt enkelt hetas till utmattning är samma metod som vargar brukar använda. De jagar helt enkelt ett djur tills det stupar (om de inte lyckas få tag på det före) så det är en metod som förekommer bland andra djur också.

Det som känns viktigt är att de har respekt för djuren de dödar. I vår tid av plasförpackat kött får man ju tänka till ibland när nån säger vad det är till mat innan man kommer på om en sån bit kommer från en ko eller gris. De är i alla fall medvetna om att de dödat någon för sin egen överlevnad.
av Chris, måndag 06 augusti 2007 kl 19:37
Kommentera artikeln