m

De manlösa lejonen i Tsavo

Visa inte -artiklar
/

1899 Kunde järvägsbron färdigställas av John Patterson i Tsavo i Kenya. Tsavo är Swahili och betyder 'slaktplats'. Brobygget hade kantats av enorma problem pga av "Ghost" och "Darkness" som var två människoätande lejon. Under byggets gång hade lejonen lyckats döda och släpa med sig inte mindre än 140 män. Tsavos lejon är unika. Inte bara för att hannarna saknar man, utan också för att de är större, skyggare och anses mer agressiva än andra lejon.

Tsavo är en av världens största nationalparker, och det finns tjogtals med förklaringar till varför eller varför inte lejon blir människoätare. En viltvårdare från Lusaka trodde att rovdjur i allmänhet undviker tamboskap och människor för att dessa luktar illa.

http://www.go2africa.com

Bild på the ghost och the darkness

www.flickr.com

Muckar du?

Visa inte -artiklar
/

Bin kan anpassa sig

Visa inte -artiklar
/

Jag har ingenting emot japanska 45mm långa jättegetingar, men jag är på sätt o vis tacksam att dessa inte lever i Europa. Eftersom japanska bin har levt sida vid sida med jättegetingar under lång tid, så har de också lärt sig hur man bemöter ett eventuellt angrepp. Deras metod är mycket intressant. De europeiska bina har dessvärre ingen chans.

Bild www.flickr.com

Uråldrig jakt

Kamp mot Kudu i Kalahari.

Visa inte -artiklar
/

Är jakt och djur för kontroversiellt? Jag tror att det kan bero på just _hur_ jakt bedrivs (och vad man har för matvanor kanske). I det här fallet är det jägarens djupa och innerliga respekt för bytet som ger mig gåshud, den fascinerande metoden, samt att kampen förmodligen inte kan bli mer rättvis när en människa är involverad.

Ännu en gång är det Attenborough som berättar;

Klickfolket (det är alltså inte vi framför datorerna), lever i kalahariöknen som sträcker sig över Botswana, Angola, Sydafrika och Namibia. Det är ett folkslag som förmodligen kan göra anspråk på att vara ett av de äldsta i världen. Den mest berömda representanten för folket är nog polarprisvinnaren Miriam Makeba som nedan försöker förklara språket:

http://www.youtube.com


När människan får mer än hon ber om...

...en ekologisk katastrof

Visa inte -artiklar
/

I mitten på 1930 talet importerade australien 'Sockerrörspaddan' eller canetoad. Då gick skadeinsekten rörbaggen hårt åt landets sockerrör och man trodde att paddan skulle hjälpa till att bekämpa skadeinsekterna på ett effektivt sätt. Det ingen tänkte på, eller ens räknade med, var att rören var höga, och rörpaddan förmår inte hoppa så högt, så både insekter och paddor blev kvar. Paddorna spred sig okontrollerat över australien, och eftersom de innehåller ett gift, så lyckades de ofta ta husdjur och andra djur, som åt paddor, med i döden. Giftet de producerar kallas bufotenin och är halucinatoriskt, vilket också gett upphov till företeelsen 'toad licking'.

Idag har australiensarna fått lära sig leva med rörpaddan, men många innovativa metoder finns för att göra sig av med den. Jaktsäsong på dessa 'mini jabba the hut's. Vad sägs till exempel om ett par bärsa för en säck med grodor?

http://abc.net.au

BBC om rörpaddan

En rörpadda sväljer en mus