m

Panda född i Wien

för första gången i Europa på 25 år

Visa inte -artiklar
/

Ett stort grattis till Yang Yang, österrikarna och djurvänner!

Pajarito - den flygande tjuren

Visa inte -artiklar
/

I Januari 2006, så blev "Pajarito" den första tjuren i världen att lämna en arena för att kasta sig in på hedersläktaren och visa sin uppfattning om tjurfäktning. Det är högst lämpligt eftersom Pajarito på spanska betyder "lilla fågeln".

Personligen anser jag att tjurfäktning och tuppfäktning, och ALLA evenemang som har som enda syfte att ett djur ska dö, är helt vämjeligt. Folk går väl antagligen på dylika evenemang för att tillfredsställa sin outsläckliga blodtörst. Får i så fall hoppas att en sån här händelse är lärorik.

Vithajen på jakt

Visa inte -artiklar
/

Jag gillade verkligen den här filmen i slow motion. Det finns något storslaget över scenariot. Jag har dock aldrig sett en vithaj på riktigt, och förstår mig inte riktigt på de som vågar sig ner i stålbur för att titta på haj. Verkar spännande, men jag skulle själv aldrig våga. Tyvärr. Livmoderkannibal är dock ett ord att lägga på minnet.

Lejon och hyenor

ständiga rivaler om mat

Visa inte -artiklar
/

Jag tycker att hyenor ofta skildras rätt orättvist i media. Tänker främst då på "Lejonkungen", men också bland människor i Afrika, där deras "mänskliga" skratt kan skicka kalla kårar ut med ryggraden. I Hemingways "Snön på Kilimanjaro", är det en hyena som håller den döende huvudpersonen vaken under natten. De har - i förhållande till sin storlek - kanske djurvärldens kraftigaste käkar och EN hyena utgör inga problem för ett lejon, men de jagar i flock. I den här filmen kan inte lejonen välja mellan att behålla bytet eller gå till attack, för de kan inte göra båda delarna.

I det andra klippet ser vi ett par lejon som lackar ur fullständig och attackerar i 'vrede' (uppfattar jag det som, alternativa teorier välkomna!). Observera gärna i slowmotion sekvensen hur pass mycket snabbare hyenan och lejonhonan ser ut att vara än hannen.

Läggdags i trädkronan

Visa inte -artiklar
/

Orangutang betyder "skogsmänniska" på malajiska, och orange betyder människa. När författaren Anthony Burgess växte upp, så gjorde han det bl a i Malaysia. Han talade 7 språk flytande, och sade sig behärska ytterligare två. Hans bok "A clockwork orange" på svenska "En apelsin med urverk" - översattes 'fel' i de flesta länder.

Orangutangen är kanske den mest begåvade arten av alla djur efter människan, men också väldigt 'privat' av sig. I det här klippet visar en hanne vad han tycker om uppmärksamheten på ett zoo. En fruktbit i munnen, och en filt i handen. Rätt skön attityd kan jag tycka.